Loggerweg 7 8042 PG Zwolle
+31 (0)38 42 56 746 info@kcev.nl
Working Hours Mon - Sat 0900 - 1900

Blog

Zorgt u voor de veiligheid of beveiliging van het evenement?

Dat is vaak niet helemaal duidelijk. Niet zelden worden de woorden veiligheid en beveiliging uitwisselbaar gebruikt. Het wekt de indruk dat het verschil er niet toe doet. In de praktijk maakt het wel degelijk wat uit of de veiligheid in kannen en kruiken is of dat (slechts) de beveiliging geregeld is. Het is een valkuil waar een organisatiebureau, producent of locatiebeheerder liever niet in stapt.

Het onderscheid tussen veiligheid en beveiliging komt in de Engelse taal beter tot uiting. Daar worden de woorden safety en security gebruikt. In Nederland maken we daar ook een potje van. De veronderstelling dat ‘de security’ zich bezighoudt met  alles wat met veiligheid te maken heeft is vaak onterecht. Het kan wel, maar is vaker niet het geval.

Het verschil is dat beveiliging (security) bestaat uit maatregelen tegen moedwillig handelen, terwijl veiligheid (safety) zich richt op niet-moedwillig handelen. Een voorbeeld van moedwillig handelen is een kwaadwillende die de boel probeert te verstieren of een vechtpartij begint. Niet-moedwillig handelen is bijvoorbeeld een ongeval waarbij bezoekers elkaar verdrukken of bevangen worden door de hitte.

De meeste (evenementen)beveiligingsorganisaties houden zich vooral bezig met beveiliging, of beter gezegd het leveren van beveiligers. Het is bijna zeldzaam dat zij meer doen dan het controleren van de toegang, het bewaken van objecten op het evenement en het surveilleren waarbij gelet wordt op normoverschrijdend gedrag. Kwaadwillenden worden weggehouden, weggestuurd of uitgezet. Daar is op zichzelf niets mis mee, maar het betekent niet dat de veiligheid is verzorgd.

Het inzetten van beveiligers brengt geen aandacht voor een gevaarlijke luchtvochtigheid op de evenementenlocatie, levert niet voldoende nooduitgangen op en zorgt niet voor brandveiligheid. Het inzetten van beveiligers, levert beveiligers op. Niet meer en niet minder. Veiligheid is niet hetzelfde als beveiliging.

Daar komt bij dat beveiliging niet hetzelfde is als het inzetten van beveiligers. Het kan zijn dat het inzetten van beveiligers volstaat, maar vaker omvat het meer maatregelen. Denk dan aan toegangs- of camerasystemen, maar ook aan procedures voor de controle van deelnemers en bezoekers. Wie dat niet expliciet uit handen geeft, mag er niet van uit gaan dat een ander het doet.

Wie verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid of beveiliging van een evenement moet weten waar het over gaat. Het is belangrijk niets te vergeten wanneer je dat uit handen geeft aan een andere (meer gespecialiseerde) professional. In dat licht is het goed te onthouden dat er een verschil bestaat tussen veiligheid en beveiliging. Wanneer je beide neerlegt bij een beveiligingsorganisatie is het raadzaam om na te gaan of zij alleen beveiligen. Wees daarbij vooral kritisch en beoordeel of veiligheid ook onderdeel is van de expertise van de organisatie. De veiligheid van een evenement ontstaat immers niet per ongeluk.