Loggerweg 7 8042 PG Zwolle
+31 (0)38 42 56 746 info@kcev.nl
Working Hours Mon - Sat 0900 - 1900

Incidenten en crises II

Bij ernstige incidenten en crises zijn er vaak maatregelen nodig die in normale situaties niet aan de orde zijn. Voor de organisator van een evenement kan het moeilijk zijn om goed te doorgronden welke maatregelen hij kan nemen bij een crisis, en wat de consequenties van die maatregelen zijn.

Een veiligheidsplan bevat vaak een ‘droge’ opsomming van crisismanagementmaatregelen. Een deel van deze maatregelen ligt sterk in het verlengde van activiteiten die in normale omstandigheden ook plaatsvinden. Andere worden vrijwel nooit echt getest. Daarbij is het niet altijd duidelijk hoe het publiek echt zal reageren op een crisis.

We bespreken tijdens dagdeel 1 wat er kan gebeuren tijdens een crisis op de event site. Hoe mensen reageren op ontwikkelingen en hoe deze reacties in potentie nieuwe problemen veroorzaken. We staan inhoudelijk stil bij verschillende activiteiten die tijdens een crisis aan de orde kunnen zijn, zoals ontruiming, crisiscommunicatie, noodhulp en nazorg. Ook wordt ingegaan op wat de organisator zelf kan doen en wat hij kan verwachten aan activiteiten vanuit de overheid.

Tijdens dagdeel 2 is er aandacht voor de lessen van verschillende werkelijke crises op evenementen, waaronder Pukkelpop 2011, de Love Parade 2010, de strandrellen in Hoek van Holland in 2009 en de Nijmeegse Vierdaagse 2006. We vertalen deze lessen naar de preparatie op crises die de organisator met de overheid kan uitvoeren. Er is daarbij onder meer aandacht voor de rol die sociale media kunnen spelen in de omgevingsanalyse en crisiscommunicatie en het contact in de nafase van een crisis. De module sluit af met een table top crisisoefening, waarbij in een rollenspel wordt samengewerkt.

 

Na afronding kan de deelnemer:

  • Behandelde inzichten over incidenten en crises gebruiken om de potentiële gevolgen van uiteenlopende crises voor zijn evenement te duiden.
  • Benoemen welke responsmaatregelen er bij verschillende soorten crises aan de orde kunnen zijn.
  • Binnen zijn eigen veiligheidsorganisatie bepalen hoe responsmaatregelen kunnen worden voorbereid en uitgevoerd zodat deze in de praktijk effectief plaatsvinden.
  • Lessen van verschillende werkelijke crises op evenementen benoemen en vertalen naar toepasbare maatregelen voor zijn eigen evenement.
  • Op basis van behandelde inzichten bepalen hoe sociale media kunnen worden ingezet bij crisisbeheersing.
  • Met het instrument ‘table top oefening’ aan de slag gaan in de gezamenlijke voorbereiding op evenementen met de overheid.

 

 

Deze module wordt verzorgd bij voldoende inschrijvingen. De datum waarop de opleidingsmodule plaatsvindt wordt in overeenstemming met u gepland.

 

De kosten bedragen €550,- per persoon. Dit is inclusief lunch*

Deze module wordt aangeboden in samenwerking met VDMMP.

Voor meer informatie of om uzelf in te schrijven kunt u mailen naar info@kcev.nl of bellen naar 020 – 35 52 611.

*Prijzen zijn excl. BTW.